
پشمینه (کلکنه)گیاهی است که در لرستان، دلفان، کرمانشاه آن را پشمینه یا کلکنه یا کلکینه و به زبان ترکی توکلیجه و به فارسی چای کوهی یا چای چوپان یا گل پشمکی یا لولوپشمکی می نامند.
چای کوهی گیاهی با ساقه رونده است و گلهایی بصورت سنبله های پنبه مانند و آبی مایل به بنفش دارد. این گل ها کمی معطر و دارای بوی مخصوصی هستند و میوه چای کوهی کپسولی شکل است.
این گیاه دارای طبیعت گرم و خشک است که در ایران در دامنه کوه های البرز، کرج، چالوس و مازندران و نقاط غرب ایران به وفور یافت می شود.
چای کوهی در اروپا و آمریکا نیز به نام سنت جونز شهرت دارد و برای درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد و از روغن آن در انگلستان به عنوان دارویی برای درمان زخم استفاده می شود.
طبع چای کوهی
از نظر طب قدیم چای کوهی دارای طبع گرم و خشک است و برای درمان بیماری های ناشی از مزاج سرد و رطوبت زیاد مفید می باشد. در طب سنتی مصرف چای کوهی برای افراد سرد مزاج توصیه شده و فواید متعددی نیز برای آن قائل هستند اما مصرف چای کوهی را به افراد گرم مزاج توصیه نمی نمایند.
خواص چای کوهی
یک گزینه جدید با عطر و طعم بینظیر که با آنتی اکسیدان های فراوانش جای چای سبز را میگیرد؛ به طور کلی، دمنوش و چای این گیاه برای درمان هزاران درد و بیماری مفید است؛ از سرماخوردگی گرفته تا زخم معده و آسم و… البته اگر شب ها بیخواب هستید، این دیازپام طبیعی را حتما امتحان کنید.
گیاه ضد افسردگی
چای کوهی علاوه بر اینکه یک داروی گیاهی خوابآور است، برای درمان افسردگی مفید است؛ این ماده مثل زعفران میتواند خلق و خوی افراد را بهبود بخشد و بیخوابی ناشی از افسردگی و خستگی و بیحالی را رفع کند.
خواص چای کوهی برای مردان
جوشانده و دمکرده چای کوهی در افزایش تعداد اسپرم آقایان بسیار مؤثر است. مصرف روزانه یک تا دو لیوان از این دمنوش گیاهی به آقایان توصیه میشود.
خواص چای کوهی برای قاعدگی
چای کوهی یک گیاه قاعده آور است و میتواند چرخه قاعدگی و میزان خونریزی خانم ها را در این دوران تنظیم کند.
چای کوهی و درمان عفونت های ویروسی
اگر به بیماری های عفونی مبتلا شده اید، سرما خوردهاید یا آنفولانزا دارید، چای کوهی را امتحان کنید. این گیاه خلط آور طبیعی است و گلو درد های شما را درمان میکند. البته طبق تحقیق دانشمندان، این گیاه روی ویروس ایدز هم اثر مثبت میگذارد؛ مصرف چای کوهی در بیماران مبتلا به ایدز سبب تقویت سیستم دفاعی بدن آن ها میشود.
ویژگی ضد التهابی و تقویت استخوان ها
نوعی ماده شیمیایی در چای کوهی وجود دارد که مانند شیر بادام به آن خاصیت ضد التهابی بخشیده است؛ بنابراین از این به بعد در کنار مصرف لبنیات یا استفاده از شیر در رژیم غذایی میتوانید چای کوهی میل کنید؛ مصرف منظم این چای میتواند به رفع سردرد های میگرنی کمک کند.
خواص چای کوهی برای پوست و مو
برگ های قرمز رنگ هایپریسین چای کوهی را دست کم نگیرید! اگر مشکل پوستی یا سوختگی دارید، چای کوهی را امتحان کنید. قدمت این چای برای درمان سوختگی ها زبانزد است؛ همچنین پودر چای کوهی درمانکننده نیش حشرات است که مزاحم پوست شما میشوند. چای کوهی میتواند به درخشندگی مو های شما هم کمک کند؛ یک شامپوی طبیعی که در کنار روغن های گیاهی دیگر معجزه میکند.
درمان سرطان سینه
اسانس چای کوهی درمانکننده انواع سرطان به خصوص سرطان سینه در خانم ها است؛ در واقع مصرف روزانه این گیاه به صورت چای و دمنوش از تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری میکند؛ عملکرد چای کوهی در برابر سیسپلاتین (دارویی که در درمان سرطان پرکاربرد است) بسیار مؤثر است.
کاهش فشار خون
چای کوهی فشار خون را کنترل میکند؛ این دمنوش گیاهی باعث باز شدن عروق و رگ های بدن میشود؛ شاید بتوان این گونه گفت که چای کوهی از نظر این خاصیت درمانی مثل چای ترش است.
فواید چای کوهی برای تقویت حافظه
طبق تحقیق دانشمندان، چای کوهی، نه فقط از مقدار پلاک آمیلوئید در مغز کم میکند بلکه باعث بهبود عملکرد سیستم عصبی هم میشود؛ بی دلیل نیست که این چای طعمی شبیه به نعناع دارد؛ اگر میخواهید افزایش تمرکز داشته باشید، این چای را امتحان کنید.
خواص چای کوهی برای رحم
طبق تحقیق دانشمندان مجارستان، چای کوهی سرطان دهانه رحم را در خانم ها درمان میکند. دو ترکیب پامیفرین ایی (pomiferin E) و متوکسیساکورانتین-۶ (۶-methoxysakuranetin) در این چای گیاهی بیش از ترکیبات دیگر آن در درمان این بیماری مؤثر هستند.
آنتی اکسیدان طبیعی
درست است که دمنوش و چای این گیاه به اندازه چای سبز آنتی اکسیدان طبیعی ندارد؛ اما برای تنوع هم که شده جایگزین کردن آن خالی از لطف نیست. در بررسی های علمی دانشمندان مشخص شده است که چای کوهی میتواند از میتوکندری های بدن در برابر صدمات اکسایشی محافظت کند؛ پس بفرمایید یک فنجان آنتی اکسیدان طبیعی!
گیاه ضد اضطراب و ضد استرس
در کنار تمام دمنوش های گیاهی و انواع مختلف چای و حتی قهوه با کافئین فراوانش، چای کوهی به دلیل ویژگی های آرامبخش و تسکیندهندگی که دارد، میتواند مثل گل گاو زبان اعصاب شما را آرام کند؛ این گیاه متابولیت های پینن (pinene ) به نام های میرتنول (myrtenol ) و وربنول (verbenol) دارد؛ شاید به همین دلیل باشد که این چای بیخوابی های شبانه را درمان میکند.
طریقه مصرف چای کوهی
برای درست کردن این چای یا دمنوش گیاهی، یک قاشق مرباخوری چای کوهی را در یک لیوان آب جوش ریخته و خوب هم میزنیم؛ سپس یک نعلبکی روی آن میگذاریم تا این گیاه به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد و بعد آن را صاف میکنیم و در آخر کمی عسل به این ترکیب گیاهی اضافه میکنیم.