مامیران چیست؟ فواید و استفاده های آن

  • 18 فروردین 1401
گیاهان دارویی
زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
مامیران چیست؟ فواید و استفاده های آن
گیاه مامیران با نام علمی ( Chelidonium majus ) که با نام ( Greater celandine ) نیز شناخته می شود یک گیاه بلند و چند ساله از جنگل‌های سواری، پرچین، کنار جاده‌ها و زمین‌های بایر است و اغلب به‌عنوان علف هرز باغ رشد می‌کند. همچنین به عنوان “خشخاش Celandine” شناخته می شود.

طب سنتی گیاهی درمان ها و شگفتی های بحث برانگیزی را برای ما به ارمغان می آورد. برای قرن ها، مردم از مامیران برای بهبود هضم، سم زدایی و مبارزه با بیماری ها استفاده می کردند.

تحقیقات مدرن برخی از کاربردهای آن را پشتیبانی می کند، برخی دیگر را مورد تردید قرار می دهد و در مورد خطرات احتمالی به ما هشدار می دهد.

این گیاه، بسیار رایج است که به راحتی در باغچه، زمین های بایر و پرچین ها پخش می شود. گیاه مامیران علف هرز محسوب می شود، اما گل های کوچک و زرد آن شهد را برای حشرات فراهم می کند.

گیاه مامیران (Chelidonium majus) گیاهی است که معمولاً در آسیا، اروپای مرکزی و جنوبی و آمریکای شمالی رشد می‌کند. عصاره ای که از این گیاه به دست می آید در طب سنتی چین سابقه ای طولانی دارد. اغلب به عنوان یک درمان طبیعی برای سرطان تبلیغ می شود، celandine بیشتر نیز برای مبارزه با نگرانی های سلامتی از آسم تا تصلب شرایین ظاهر می شود.


خواص مامیران

 

مامیران اگزما را درمان می کند

آب گیاه مامیران به طور سنتی برای درمان بسیاری از بیماری های پوستی از جمله درماتیت آتوپیک استفاده می شود. در سال ۲۰۱۱ دانشمندان آزمایشاتی را انجام دادند که نتیجه آن نشان داد که آب celandine برای درمان اگزما مفید است. این آزمایش بر روی موش ها انجام شد ، اما با این وجود توانایی گیاه در کاهش تظاهرات علائم اگزما از جمله التهاب و خارش ثابت شد.

از تنتورهای مامیران قرن ها برای درمان بسیاری از بیماری های پوستی از جمله کرم حلقوی  و زگیل استفاده می شود.

حافظت از کبد و مثانه

سلاندین حاوی موادی است که به پاکسازی کبد کمک می کند. این گیاه برای سم زدایی بدن مفید است. این ماده دارای خواص محافظ طبیعی است که نه تنها به حفظ وضعیت مناسب و عملکرد کبد کمک می کند بلکه سلول ها را از آسیب محافظت می کند.

عصاره مامیران باعث کاهش التهاب در بدن می شود ، برای درمان فیبروز و جلوگیری از هپاتیت سمی مفید است. سلاندین کار کیسه صفرا را تحریک می کند ، اختلال عملکرد آن ، همانطور که می دانید باعث بیماری های مختلفی از جمله سوء هاضمه می شود. مطالعات بالینی تأثیر گیاهان در درمان التهاب کیسه صفرا را تأیید کرده است. اما قبل از شروع داروهای گیاهی ، مشورت با پزشک مهم است.

مامیران هضم را بهبود می بخشد

سلاندین برای اختلالات گوارشی مفید است. این گیاه گرفتگی شکم ، نفخ و رفع سوء هاضمه را تسکین می دهد. این ماده به بدن کمک می کند تا صفرا و آنزیم های گوارشی بیشتری تولید کند که مسئول هضم موثر مواد غذایی هستند. برخی مطالعات حاکی از آن است که عصاره celandine برای درمان زخم معده ، سندرم روده تحریک پذیر و برخی بیماریهای مزمن دستگاه گوارش مفید است.

خواص ضد میکروبی مامیران

برای بیماری های لثه و دندان ناشی از باکتری ها موثر است. آزمایشات آزمایشگاهی نشان داده است که عصاره گیاه دارای فعالیت ضد باکتریایی قوی در برابر چندین سویه باکتری از جمله استرپتوکوکی است.

 

محققان پیشنهاد می کنند که توانایی ضد میکروبی celandine با ماده هلریترین موجود در گیاه مرتبط است. مطالعات دیگر تأثیر گیاهان دارویی در برابر ویروس تبخال سیمپلکس را تأیید کرده است. ماده ضد سرطان سلاندین خواص ضد سرطانی دارد. در یک زمان ، مطالعه ای با مشارکت بیماران مبتلا به انواع مختلف سرطان انجام شد. هر یک از شرکت کنندگان در این آزمایش بخش خاصی از عصاره celandine دریافت کردند.

 

معلوم شد که تحت تأثیر فیتوپراپی ، تکثیر سلول های سرطانی کند می شود و درصد بقای بیماران مبتلا به سرطان افزایش می یابد. اگر چه ، شایان ذکر است که همه محققان قبول ندارند که سلاندین در درمان سرطان بسیار مؤثر است. در یک زمان ، آماده سازی برای درمان بیماری های سرطانی از عصاره celandine ساخته شد. اما بعداً ، بسیاری از محققان به اثربخشی آن شک داشتند و در بسیاری از کشورها این دارو به دلیل خطر، کاملاً ممنوع بود.

اما از طرف دیگر ، هیچ کس متعهد نیست که این ماده را در celandine که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی هستند ، انکار کند و این یک عامل محافظت در برابر سرطان است.


مامیران زگیل را از بین می برد

تأییدشده است که آب celandine یک داروی مؤثر در برابر زگیل و پاپیلوما است. اما این توانایی های گیاهی بیش از یک قرن است که برای انسان شناخته شده است. در زمان های قدیم مردم می دانستند: اگر شما به طور مرتب آب زرد celandine را روی زگیل بمالید ، دیر یا زود از بین می رود. امروزه بسیاری از دانشمندان تأثیر چنین داروی گیاهی را تأیید می کنند ، اما در عین حال یادآور می شوند: شما نمی توانید آب مامیران را در مناطق سالم پوست بمالید (ممکن است باعث سوختگی شود.)

برای چنین درمانی ، باید شاخه ای از یک گیاه تازه را بشکنید و صبر کنید تا یک قطره آب مانند اشک از گیاه بچکد ، سپس آن را روی زگیل بمالید. اگر دریافت روزانه آب celandine تازه امکان پذیر نیست ، می توانید سرکه دارویی تهیه کنید.

 

برای انجام این کار ، ۱۰ گرم از گیاه تازه را با یک لیوان سرکه بریزید و برای یک ماه در یک شیشه نگهداری کنید (در مکانی تاریک نگه دارید ، هر ۳ روز محتویات را تکان دهید). مرطوب کردن زگیل ها با محصول بدست آمده مفید است.

 

خواص دیگر مامیران

از دیگر مزایای CELANDINE ضد قارچ است و اسپاسم را تسکین می دهد.

ورم مفاصل و نقرس را درمان می کند .

بیماریهای دستگاه تناسلی را درمان می کند.

دارای خواص ضد درد است.

فشار خون را کاهش می دهد.

برای سل مفید است

 

خواص مامیران برای پوست و مو

در زیبایی شناسی استفاده کنید به نظر می رسد مادربزرگ های ما از هر گیاه می توانند محصول زیبایی تهیه کنند. مامیران در لیست گیاهانی بوده است که برای مو و صورت مفید است. جوشانده این گیاه ، زنان به طور مرتب موهای خود را شستشو می دهند تا درخشندگی زیبایی به آنها ببخشد ، رشد را فعال کند و همچنین از شر شوره سر خلاص شود.

 

همچنین پاک کردن پوست صورت با این مایع ، مخصوصاً پوست مشکل ساز (با آکنه ، پوستی ، نواحی ملتهب) نیز مفید است.

ماسک صورت با مامیران

یک قاشق چایخوری روغن هلو یا روغن زیتون ، یک زرده ، کمی جو دوسر و ۱۰ قطره آب مامیران را با هم مخلوط کنید. به مدت ۵ دقیقه روی صورت خود بمانید. بیش از ۱ بار در هفته استفاده نکنید. چنین ماسکی برای روشن شدن لکه های سنی ، درمان آکنه مفید است.

ماسک برای پوست چرب با مامیران

مخلوطی از ۲ قاشق چایخوری خامه ترش ، ۱ قاشق چای خوری خاک رس سبز و همان مقدار آب مامیران رامخلوط کنید. روی پوست تمیز شده بزنید و ۱۵ دقیقه بماند. این ماسک برای تنظیم غدد چربی ، پیشگیری و درمان آکنه مفید است.


طرز استفاده از گیاه مامیران

1- جوشانده: مقدر 20 گرم برگ خشک یا ریشه مامیران را در یک لیتر آب حل کنید. مقدر مصرف آن یک فنجان سه بار در روز است.

2- دم‌کرده مامیران:30  گرم برگ خشک مامیران را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید برای مدت 10 دقیقه دم بکشد؛ سپس صاف کرده و مصرف کنید.

3- تنطور مامیران: این تنطور را می‌توانید از فروشگاه‌های گیاهان دارویی یا برخی از داروخانه‌ها خریداری کنید یا 100 گرم برگ خشک یا ریشه مامیران را در 500 گرم الکل سفید خیس کرده، بگذارید برای مدت دو هفته بماند. البته هر روز آن را تکان دهید، پس از این مدت آن را صاف و در شیشه دربسته نگهداری کنید؛ مقدار مصرف آن 10 تا 15 قطره سه‌بار در روز است.

4- شیره مامیران: برای استفاده از شیره مامیران آن را با عسل مخلوط و از آن استفاده کنید


 

پرورش گیاه
 
پرورش این گیاه از طریق دانه صورت می گیرد و زمین زراعتی باید سایه دار و نسبتاً مرطوب, ماسه ای و نرم با خاک پوسیده باشد. بذر آنرا در گلخانه در اویل اسفند و یا مستقیماً در زمین شخم خورده در ردیفهایی به عرض 50 سانتی متر در طول فروردین ماه می کارند میزان بذر مورد نیاز گلخانه هر هکتار 200 گرم و میزان آن در زمین اصلی 2 کیلو گرم د رهکتار می باشد.
 
ماههای اردیبهشت و خرداد نهالها را در کرتهای 20*50 سانتی متر نشاء می کنند.جهت تقویت زمین مقدار 150 تا 75 کیلو گرم کود ازت خالص ( نیترات آمونیوم و کلسیم سیانید ) در هر هکتار اضافه می کنند. برای مبارزه با علفهای هرز یک تا دوبار چنگک با دیسک ماشینی زده می شود.

 
برداشت
 
قسمت هوایی گیاه را در فروردین تا شهریور و ریشه ها را از مهر تا آبان یا اسفند تا فروردین قبل از جوانه زدن محصول برداری می کنند ( از دومین سال کشت چین اول گیاه را در ماه اسفند و فروردین و چین دوم آنرا در شهریور یا مهر با علف چین و ریشه ها را در مهر و آبان و اسفند و یا فروردین برداشت می نمایند).پس از برداشت محصول و تمیز کردن آن قسمت هوایی را در حرارت 50 تا 60 درجه سانتی گراد و ریشه را در حرارت 60تا 80 درجه سانتی گراد خشک می نمایند. با شرایط فوق الذکر بازدهی هر هکتار 6/3 تن محصول خشک به صورت گیاه کامل و 8/2 تن ریشه است.

موارد منع مصرف

همان‌طور که گفته شد، مصرف زیاد مامیران تولید مسمومیت می‌کند و حتی استفاده زیاد آن به‌صورت له‌شده روی رخم‌ها نیز همین خطر را دارد؛ زیرا از راه پوست جذب بدن می‌شود. این گیاه سمی ‌است و مقدار زیاد آن در مصارف داخلی ممکن است موجب تشنج و حتی مرگ شود. مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع است؛ بنابراین باید مصرف آن در حد گفته‌شده باشد و تحت نظر متخصص مصرف شود.

 

  • 18 فروردین 1401
گیاهان دارویی

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاه خود را بنویسید دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *