همه چیز درباره ی شاه بلوط -خواص+روش نگه داری+عوارض

  • 08 فروردین 1401
گیاهان دارویی
زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
همه چیز درباره ی شاه بلوط -خواص+روش نگه داری+عوارض
میوه “شاه بلوط” که ظاهری مشابه با فندق دارد یکی از میوه های کمیاب اما پر خاصیتی است، که ارزش غذایی بالایی دارد و برای درمان بیماری های قلبی و برخی سرطانها و... استفاده می شود. شاه بلوط به خاطر طعم و شیرینی غنی خود به ویژه در طول فصل کریسمس در نیمکره شمالی محبوب است. اغلب خانواده ها در جشن ها، شاه بلوط را تفت داده مصرف می کنند.

شاه بلوط درختی با برگ های پهن و بومی نواحی مدیترانه ای در اروپای جنوب شرقی تا قفقاز و آسیای میانه است که امروزه در نقاط معتدل جهان رشد می کند.

میوه شاه بلوط از انواع آجیل به شمار می رود که معمولا به صورت پخته، آب پز، برشته یا در قنادی ها استفاده می شود و مصرف خام آن رایج نمی باشد.

طبع شاه بلوط گرم و خشک است.

 

 

خواص شاه بلوط

با مصرف شاه بلوط می‌توان بدن خود را تقویت نمود و از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری کرد.

1-افزایش مواد معدنی استخوان

شاه‌بلوط دارای مقدار قابل توجهی مس و منیزیم است. مس ماده معدنی مهمی است زیرا سبب جذب آهن و موجب رشد و نمو استخوان می‌شود. منیزیم نیز علاوه بر فواید دیگر، برای افزایش مواد معدنی استخوان بسیار مهم است. با مصرف شاه بلوط که حاوی این عناصر حیاتی است می‌توان از شروع بسیاری از اختلالات وابسته به سن مانند osteoporosis جلوگیری کرد یا آن را به تعویق انداخت.

2-مصرف شاه بلوط و بهبود مشکلات گوارشی

شاه‌بلوط از جمله خشکبارهایی است که دارای مقادیر بالایی فیبرهای خوراکی است. این فیبرها به افزایش مواد دفعی سیستم گوارش کمک نموده و حرکات روده‌ای را تحریک میکنند. بنابراین مصرف شاه‌بلوط سبب تنظیم حرکات روده‌ای و جلوگیری از التهاب و ناراحتی‌های مربوط به آن می‌شود. همچنین فیبرهای خوراکی می‌تواند سبب بهینه‌سازی جذب مواد مغذی در بدن انسان شود.

3-بهبود سلامتی سیستم ایمنی انسان

غلظت بالای ویتامین ث و دیگر ترکیبات آنتی‌اکسیدان در شاه‌بلوط موجب افزایش سیستم ایمنی بدن می‌شود. در واقع ویتامین ث نه فقط تولید گلبول‌های سفید را تحریک می‌کند بلکه به عنوان یک آنتی‌اکسیدان، نقش فعالی در از بین بردن رادیکال‌های خطرناک موجود در بدن دارد.


4-بهبود سلامت سیستم عصبی و افزایش حافظه

به دلیل وجود مواد مغذی متنوع، فعالیت مغز با مصرف شاه بلوط افزایش می‌یابد. از جمله اینکه خشکبارهایی که غنی از ویتامین‌های خانواده B هستند به طور مستقیم در فعالیتهای سیستم عصبی نقش دارند. از طرف دیگر، پتاسیم موجود در شاه‌بلوط می‌تواند سبب افزایش جریان خون به سمت مغز و بهبود سلامت سیستم عصبی و افزایش حافظه شود.

5-جلوگیری از بیماری‌های مزمن مانند سرطان

تمام انواع بیماری‌های مزمن به وسیله رها شدن رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌شوند. این رادیکال‌ها می‌توانند سبب تغییر سلول‌ها شوند که این موجب سرطان، تنش اکسیداتیو و بیماری‌های مزمن می‌گردد. شاه‌بلوط حاوی آنتی‌اکسیدان‌های مهمی است که موجب از بین بردن این رادیکال‌ها شده و می‌تواند از وقوع این بیماری‌ها جلوگیری کند.

6-بهبود سلامت قلب با مصرف شاه بلوط

بسیاری از مردم فکر می‌کنند همه چربی‌ها مضر هستند و باید سوخته شوند، اما در حقیقت بدن انسان برای فعالیت‌های طبیعی خود نیاز به یک‌سری از چربی‌ها دارد. این چربی‌های مفید در غلظت بالا در شاه‌بلوط وجود دارند و در تعادل کلسترول بدن، کاهش التهاب و لخته شدن خون در بدن نقش دارند و موجب کاهش حملات و بیماری‌های قلبی می‌شوند.

7-فواید شاه بلوط در سلامت دندان و استخوان

کلسیم و فسفر از مهمترین عناصری هستند که در بهبود سلامت استخوان نقش دارند. از طرفی منیزیم برای انجام وظایف موثر این عناصر نقش ایفا می‌کند. منیزیم در سلامت دندان و حفاظت از استخوان‌ها از نابودی و پوسیدگی نقش دارد. کلسیم، فسفر و منیزیم از جمله عناصری هستند که در شاه‌بلوط وجود دارند.  با مصرف شاه بلوط دندان و استخوان خود را قوی کنید.

8-بهبود بیماری‌های تنفسی

سرفه، سرماخوردگی، برونشیت‌ها و زخم گلو از رایج‌ترین بیماری‌های تنفسی هستند. در زخم گلو، سرفه و سرماخوردگی، التهاب گلو می‌تواند باعث ناراحتی و درد شود. همچنین یک احساس خشکی به انسان دست می‌دهد که سبب خارش می‌شود. برای آسودگی از این مشکل خاص، پزشکان شربت سرفه حاوی اسپکتورانت (خلط آور) تجویز می‌کنند. جالب است بدانید تاثیر مصرف شاه بلوط همانند یک شربت اسپکتورانت می‌باشد.

9-درمان تیروئید پرکار

کسانی که تیروئید پرکار دارند می‌توانند با مصرف شاه بلوط بیماری خود را بهبود بخشند. الاگیک اسید موجود در شاه بلوط ترشح هورمون از تیروئید را متوقف و سبب کنترل تیروئید پرکار می‌شود.

10-هضم غذا و جلوگیری از یبوست

شاه‌بلوط دارای مقدار بسیار زیادی از فیبر است. فیبرها با جذب آب و نرم کردن مواد دفعی سیستم گوارش، سبب جلوگیری از یبوست می‌شوند. شاه‌بلوط همچنین حاوی مقدار زیادی آب است که با ترکیب فیبر و آب به هضم غذا کمک می‌کند.

11-کاهش حالت تهوع در زنان باردار و تقویت بدن آنها

زنان باردار می‌توانند با مصرف شاه بلوط در اوایل حاملگی از حالت تهوع خود بکاهند و در دوران بارداری با مصرف این میوه خود را تقویت کنند. البته به زنان باردار توصیه می‌شود در دوران حاملگی برای مصرف هر نوع ماده غذایی جدید با پزشک خود مشورت کنند زیرا احتمال دارد نسبت به برخی مواد غذایی حساسیت داشته باشند. بنابراین زنان باردار تنها با مشورت با پزشک خود می‌توانند نسبت به مصرف شاه‌بلوط اقدام نمایند.



12-شاه بلوط و درمان کم خونی

کسانی که از کم خونی رنج می‌برند می‌توانند با مصرف شاه بلوط این بیماری را بهبود بخشند.

13-مصرف شاه بلوط و جلوگیری از سنگ کلیه

استفاده از میوه‌های با میزان اگزالات پایین برای جلوگیری از بزرگ شدن سنگ‌ها سفارش شده است. شاه‌بلوط میزان اگزالات کمی دارد. از طرفی پتاسیم موجود در این میوه، آزاد شدن و توزیع کلسیم در بدن را تنظیم می‌کند. پتاسیم موجب ته‌نشین شدن کلسیم در استخوان شده و از تشکیل سنگ در کلیه جلوگیری می‌کند.

14-درمان بواسیر

مصرف شاه‌بلوط می‌تواند در درمان بواسیر و زخم‌ها مفید باشد.

روش نگهداری و مصرف شاه بلوط

از شاه بلوط خشک یا پخته می توان برای تهیه شیرینی، شکلات، پودینگ، دسر و کیک استفاده کرد و نان به دست آمده از آرد شاه بلوط نیز از دیگر فراورده های این آجیل می باشد.

از برگ ها و پوست درخت شاه بلوط برای تهیه رنگ قهوه ای تیره استفاده می شود.

چوب درخت شاه بلوط برای ساخت وسایل چوبی، مبلمان، تراش کاری، تیر سقف و سبد استفاده می شود و برای تامین سوخت بسیار عالی است.

شاه بلوط تازه را می توان به مدت یک هفته در دمای اتاق نگهداری کرد.

در صورتی که شاه بلوط را از پوسته جدا نکرده و در کیسه کاغذی در یخچال قرار دهید به مدت دو یا سه هفته قابل مصرف خواهد بود.


ارزش غذایی شاه بلوط

مواد مغذی موجود در 100 گرم شاه بلوط بوداده به صورت زیر است:

کالری: 245
 
چربی: 2.2 گرم
 
کربوهیدرات: 53 گرم
 
فیبر: 5 گرم
 
پروتئین: 3.2 گرم
 
شکر: 11 گرم

عوارض جانبی و مضرات شاه بلوط

  1. مصرف زیاد شاه بلوط باعث افزایش بیش از حد ویتامین B6 در بدن شده و در طولانی مدت موجب بروز مشکلاتی در سلامتی می شود.
  2. افرادی که به آجیل حساسیت دارند لازم است قبل از مصرف شاه بلوط از عدم آلرژی به آن اطمینان حاصل کنند، از واکنش های آلرژیک به شاه بلوط می توان به شوک آنافیلاکسی اشاره کرد.

 



  • 08 فروردین 1401
گیاهان دارویی

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاه خود را بنویسید دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *