

● افسردگی
افسردگی یک حالت خلقی شامل بیحوصلگی و گریز از فعالیت یا بیعلاقگی و بیمیلی است و میتواند بر روی افکار، رفتار، احساسات و خوشی و تندرستی یک فرد تأثیر بگذارد.
مشخصات ظاهری فرد مبتلا به افسردگی
افرادی که دارای حالت افسردگی هستند، میتوانند احساس ناراحتی، اضطراب، پوچی، ناامیدی، درماندگی، بیارزشی، شرمساری یا بیقراری داشته باشند. ممکن است آنها اشتیاق خود در انجام فعالیتهایی که زمانی برایشان لذتبخش بوده از دست بدهند، نسبت به غذا بیمیل و کماشتها شوند، تمرکز خود را از دست بدهند، در به خاطر سپردن جزئیات و تصمیمگیری دچار مشکل شوند، در روابط خود به مشکل برخورد کنند و به خودکشی فکر کرده، قصد آن را داشته باشند و حتی خودکشی کنند. اختلال افسردگی همچنین ممکن است باعث بیخوابی، خواب بیش از حد، احساس خستگی و کوفتگی، مشکلات گوارشی، یا کاهش انرژی بدن شود.
افسردگی یکی از ویژگیهای برخی از نشانگان روانی از جمله اختلال افسردگی اساسی است. اما ممکن است یک واکنش طبیعی نسبت به رویدادهای زندگی مانند مرگ اطرافیان، اثرات بیماریهای بدنی یا عوارض جانبی مصرف بعضی از داروها و درمانهای پزشکی باشد، البته تا زمانی که این حالت در یک مدت زمان طولانی باقی نمانده باشد. یک تشخیص راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی، افسردگی به شکل یک عادت که فرد میتواند به عنوان بخشی از زندگی خود تجربه کند را متمایز میکند.
افسردگی می تواند شامل همه گروههای سنی سوای از جنسیت افراد را در بر گیرد. کودکان و نوجوانان،زنان و مردان،و سالمندان.
برخی از علائم رایج افسردگی زنان عبارتند از:
لذت نبردن از سرگرمی ها و علایق رایجی که یک بار داشتند و یا از این فعالیت ها راضی نیستند
قادر نبودن به تمرکز طولانی مدت
کاهش اشتها به طور مرتب
از دست دادن غیرعادی وزن در یک زمان
احساس ضعف یا ناتوانی
احساس گناه
احساس اینکه ارزشی ندارند و یا خوب نیستند
مضطرب و عصبانی بودن
از دست دادن احساس امید برای آینده
بدون علت خاصی گریه کردن
عدم توانایی خواب در شب ها
داشتن نوسانات روحی دراماتیک
داشتن افکاری درباره مرگ
علائم افسردگی در مردان
درد جسمانی
گاهی اختلال افسردگی به شکل دردهای جسمانی مانند کمردرد، احساس درد در پشت، سردردهای مکرر، اختلال در رابطه جنسی ، اختلالات گوارشی، مشکلات خواب، درد قفسه سینه و تپش قلب خود را نشان میدهد. در صورت تکرار این علائم بهتر است از راهنماییهای یک متخصص استفاد کنید.
رفتارهای خشونت آمیز
گاهی اوقات افسردگی در مردان به صورت خشم، عصبانیت زیاد، تحریک پذیری، از دست دادن حس شوخ طبعی، حساسیت به انتقاد کردن از آنها و خلق و خوی مودی بروز میکند. علائم افسردگی در برخی از مردان به شکل توهین و تحقیر کردن عزیزانشان نیز خودشان را نشان میدهند.
اقدامات بی پروا
افسردگی در برخی مردان به شکل رفتارهای خطرناک مانند انجام ورزشهای خطرناک، رانندگی بی پروا، درگیر شدن در روابط جنسی پرخطر، مصرف بیش از حد دارو، الکل، مواد مخدر یا سیگار به نمایش در می آید. در صورت بروز هر یک از این علائم باید فرد مورد نظر به یک روانشناس یا متخصص مراجعه کند.
احساس خستگی شدید
یکی از رایج ترین نشانه های افسردگی در مردان اختلالات خواب است. اختلالات خواب شامل مشکل در به خواب رفتن، از خواب پریدن در نیمههای شب و بیدار شدن در صبح خیلی زود پیش از به صدا در آمدن زنگ ساعت است. وقتی نمی توانید بخوابید، افکار بد و مخربی به ذهنتان میآید. همین افکار هم باعث بیدار نگه داشتن مغز میشود. از این رو ممکن است در طول روز احساس خستگی بیش از حدی داشته باشید.
کاهش میل جنسی
یکی از اولین نشانه های افسردگی در مردان کاهش میل جنسی است. مطالعات نشان داده که حدود ۷۵ درصد از بیماران افسرده میل جنسی کمی دارند. افسردگی در صورت آسیب به بخش لیمبیک مغز میتواند خواب، اشتها، انرژی و میل جنسی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
دوری گزیدن از مردم
بروز علائم افسدگی در مردان باعث میشود که نگاه منفی نسبت به خود، جهان و آینده داشته باشند. به این ترتیب فرد برای هیچ چیزی اشتیاقی از خود نشان نمیدهد. به همین دلیل است که ترجیح میدهد بخشهای مثبت زندگی خود مانند ارتباط با اطرافیان را حذف کند.
واکنش بسیاری از مردان این گونه است که به دور خود دیواری می کشند و به جای گوش دادن به نگرانی اطرافیانشان، آنها را از خود میرانند یا آنها را به خاطر مشکلات خودشان سرزنش میکنند.
افسردگی در کودکان و نوجوانان
تمامی انسانها در مقطعی از دوران کودکی و جوانی خود بهطور طبیعی با بحرانهای احساسی مواجه میشوند، اما گاهی این مقاطع بحرانی در برخی کودکان منجر به افسردگی میشود. کودکانی که مبتلا به بیش فعالی، اختلال یادگیری، اختلال اضطراب و اضطراب نافرمانی مقابله جویانه (Odd)هستند، احتمال این که دچار افسردگی شوند بیشتر است.
افسردگی در سالمندان
افسردگی در افراد سالخورده معمولاً درمان نشده باقی میماند، چرا که بسیاری از این افراد افسردگی را یکی از پیامدهای طبیعی افزایش سن و واکنشی طبیعی در مقابل مسائل جسمی، روحی و اجتماعی مرتبط با سالخوردگی میدانند. سالخوردگان معمولاً برای درمان افسردگی خود اقدام نمیکنند.
راهکارهایی ساده برای درمان افسردگی
از جمله کارهایی که برای رهایی از افسردگی میتوانید انجام دهید، رفتن به یک کلاس ورزشی و فعالیت بدنی شدید یا پیاده روی در خیابانهایی است که احساس خوبی نسبت به آنها دارید. در ادامه چند روش درمان غیر دارویی افسردگی را ذکر کرده ایم.
1- فعالیت بدنی شدید
هرگاه احساس افسردگی کردید باید از نظر جسمی خود را فعال نگه دارید تا انرژی اضافی ذهن خود را تخلیه کنید. احساس افسردگی، انرژی منفی در ذهن شما آزاد میکند که سبب تضعیف اشتیاق و امید نسبت به زندگی و کار می شود.
همچنین، سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند و زمینه را برای ابتلا به بسیاری از بیماریها فراهم میسازد. این انرژی منفی با فعالیت بدنی شدید به بهترین نحو تخلیه میشود. هر فعالیتی که دوست دارید را انجام دهید، فرقی نمیکند.
2- گشت زدن بیهدف
یکی دیگر از راههای مصرف انرژی منفی و منحرف کردن ذهنتان، گشت زدن یا راه رفتن بیهدف به هر کجاست. سوار اتوبوس یا مترو شوید و به یک طرف حرکت کنید. در بازارها و مراکز خرید بگردید. در یک رستوران بنشینید و هر چه دوست دارید بخورید یا بیاشامید. تا وقتی کاملاً خسته نشدهاید به خانه برنگردید.
3- صحبت کردن با یک دوست نزدیک
از جمله روشهای غلبه بر افسردگی این است که مشکل خود را با یک دوست نزدیک در میان بگذارید. سعی کنید هر چه در دل دارید را بیرون بریزید. به اشتراک گذاشتن مشکل با یک دوست نزدیک، از شدت نیرویهای منفی میکاهد.
دوستان خوب، قادرند شما را از افسردگی درآورند. آنها خصوصیات شما را خوب میشناسند و میتوانند ایدههای خوبی برای مواجه شدن با افسردگی به روشی مثبت در اختیارشما قرار دهند.
4- نوشتن احساسات
یک تکه کاغذ بردارید و شروع به نوشتن احساساتتان کنید. هیچ چیز را مخفی نگه ندارید. هر چه واقعاً حس میکنید را بنویسید. زیاد در قید و بند معنیدار بودن نوشتههایتان نباشید. هر فردی ممکن است حتی با نزدیکترین دوستانش نیز نتواند بعضی حرفها را مطرح کند، در تنهایی خود میتوانید این مسائل را بر روی کاغذ بیاورید. پس از آن که توانستید احساسات سرکوب شده خود را بیرون بریزید، به مقدار قابل ملاحظهای احساس راحتی خواهید کرد.