
قهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشده گیاه قهوه به دست میآید. گیاه قهوه بومی مناطق نیمهگرمسیری است و طبق شواهد معتبر اولین بار در یمن شناخته و به دیگر نقاط جهان معرفی شد. این گیاه در حال حاضر در بیش از ۷۰ کشور کشت میشود. دانه های قهوه در حقیقت تخم و یا دانه های داخل میوه ای است که به آن گیلاس قهوه گفته می شود، بعد از چیدن گیلاس قهوه از درخت دانه های داخل آن را از میوه جدا می کنند، روش های مختلفی برای جدا کردن دانه ها از گیلاس قهوه وجود دارد، بعضی از شرکت های تولید کننده قهوه بعد از چیدن میوه اجازه می دهند گیلاس قهوه کاملا خشک شود و سپس دانه ها را از آن استخراج می کنند و بعضی دیگر قبل از خشک شدن میوه و یا حتی بلافاصله بعد از چیدن اقدام به انجام آن می کنند، زمان جدا کردن دانه ها در طعم و کیفیت نهایی قهوه تاثیر گذاشته و باعث تفاوت در طعم محصول بدست آمده که به آن قهوه سبز گویند می شود.
قهوه یکی از نوشیدنیهایی است که در جوامع مختلف استفاده می شود. البته میزان مصرف آن در کشورها و جوامع مختلف تفاوت معنی داری دارد. برهمین اساس ادعاهای فراوانی در مورد خواص و مضرات این نوشیدنی بیان می شود. در گذشته قهوه را در ایجاد طیف وسیعی از بیماری ها ( اعم از مشکلات هورمونی و ممانعت از رشد قد تا عوارض غیر هورمونی مثل بیماری قلبی و سرطان) مقصر می دانسته اند اما آیا واقعا قهوه تا این حد مضر بوده است ؟
* آنچه مطالعات علمی جدید در مورد قهوه می گویند: تحقیقات علمی اخیر حاکی از آنند که در کل قهوه احتمالا آنقدرها هم که برخی ادعا می کنند بد نیست. ولی اگر بخواهیم به قهوه عنوان خوب یا بد را بدهیم کدام عنوان را باید انتخاب کرد؟ ممکن است بهترین پاسخ این باشد که برای اغلب مردم فواید قهوه بیشتر از خطرات آن است. مطالعات اخیر عموما ارتباطی را بین مصرف قهوه و افزایش خطر بیماری قلبی و سرطان مشاهده ننموده اند . پس چرا برخی در مورد مصرف قهوه تا این حد بدبین شده بودند ؟ مطالعات اولیه این موضوع را در نظر نمی گرفتند که برخی از رفتارهای خطرساز مانند سیگار کشیدن و فعالیت بدنی ناکافی ممکن است در میان افرادی که بسیار قهوه می نوشند رایج باشد و چون این پژوهشها اثر این عوامل مخدوشگر را در مطالعات خود لحاظ نمی نمودند، نتایج مطالعات دچار انحرافاتی می شده است.
قهوه فواید زیادی را برای بدن به ارمغان می آورد، ولی این سخن بدین معنا نیست که شما همان اندرز همیشگی مبنی بر رعایت اعتدال و میانه روی در هر چیز را فراموش کنید و در مصرف قهوه زیاده روی کنید .
خواص قهوه:
لاغری؛ چربی سوزی
قهوه دارای کافئین زیادی میباشد(در هر 100 گرم قهوه یک میلی گرم کافئین وجود دارد). کافئین موجود در قهوه تلخ، به فرایند سوزاندن چربی کمک میکند، یکی از معدود مواد طبیعی است که خاصیت چربی سوزی آن، در عمل، ثابت شده است. مطالعات متعدد نشان میدهد کافئین میتواند میزان سوخت و ساز بدن را ۳ تا ۱۱ درصد بالا ببرد.
جلوگیری از آلزایمر
قهوه تلخ، بر فعالیتهای مغزی شما اثر میگذارد و حافظه فعالتان را قوی میکند. تحقیقات نشان میدهد که خطر ابتلا به بیماری آلزلیمر در افراد مسنی که قهوه مصرف میکنند بسیار کمتر است، بنابراین مصرف قهوه به بزرگسالان و افراد پا به سن توصیه میشود.
خواص قهوه تلخ برای دیابت
قهوه با تاثیری که بر جذب انسولین در بدن میگذارد، باعث میشود که کسانی که از آن استفاده میکنند دربرابر خطر ابتلا به دیابت ایمن شوند. محققان دریافتند که دانه قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع دو را تا 50% کاهش میدهد.
خواص قهوه در هماهنگی عضلات و اعصاب
طبق آخرین مطالعات انجام شده در دانشگاه آمریکا در مورد خواص قهوه مشخص شده است که کافئین موجود در قهوه باعث میشود که میان اعصاب و عضله ارتباط موثری ایجاد شود. خوردن قهوه به شما کمک میکند که بعد از ورزش سنگین درد عضلانی شما کاهش یابد.
خواص قهوه در محافظت از کبد
از دیگر خواص مهم قهوه میتوان به خاصیت پاک کردن کبد از سموم است اشاره کرد که باعث کاهش سیروز کبدی میشود. کسانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه مینوشند، ۸۰% کمتر در معرض این بیماری هستند.
خواص قهوه در کاهش ابتلا به پارکینسون
قهوه بر سلولهای عصبی مغز هم اثر دارد و با تاثیری که بر انتقالدهندههای عصبی مغز میگذارد که خود کافئین به وجود آورندهی این اثر است، کافئین موجود در قهوه احتمال ابتلا به بیماریهایی مثل پارکینسون را هم از ۲۳ تا ۶۰ درصد کاهش میدهد.
خواص قهوه در جوانسازی پوست
کافئین عامل اصلی در قهوه است که میتوان از آن برای درست کردن ماسکهای صورت خانگی هم استفاده کرد. چرا که این کافئین باعث افزایش گردش خون در زیر پوست صورت و در نتیجه شادابی را به همراه دارد. برای درست کردن ماسک صورت قهوه خانگی کمی روغن نارگیل را به همراه پودر قهوه با هم ترکیب کنید و روی قسمتهایی از پوست که احساس میکنید طراوت خود را از دست داده است بکشید. بعد از چند بار استفاده، تغییرات ترمیمی پوست را مشاهده میکنید.
کاهش ابتلا به سرطان
قهوه دارای آنتیاکسیدانهای فراوانی میباشد که با نوشیدن قهوه رادیکالهای آزاد در بدن را کم میکند. تحقیقات نشان میدهد استفاده از قهوه باعث کاهش سرطان پوست، کبد، پروستات و سرطان روده بزرگ میشود.
  قهوه ضد افسردگی و شادیآور است
افسردگی یکی از شایعترین بیمایهای حال حاضر در جهان است. تحقیقات نشان میدهد که مصرف قهوه تا 4 فنجان افسردگی را حدود 20%کاهش میدهد. به طور کلی قهوه خورها از افسردگی و خودکشی بیشتر در امان هستند.
خواص قهوه برای مو
طبق تحقیقات استفاده از قهوه به عنوان منبع کافئین به آقایان کمک میکند تا رشد موی سریعتری داشته باشند. در واقع رشد فولیکول باعث افزایش رشد تارهای مو میشود. مطالعه انجام شده نشان داد مصرف کردن روزانه دو فنجان قهوه، رشد فولیکول را ۴۶% و چرخه بقا مو را ۳۷% افزایش داد.
خواص قهوه برای زنان
با توجه به صحبتهای کارشناسان ابتلا به سکته مغزی در زنانی که در هفته 5 تا 7 فنجان قهوه مینوشند در مقایسه با زنانی که تنها یک فنجان قهوه در ماه مینوشند حودا 12% کاهش مییابد. پزشکان اعلام کردند استفاده متعادل از مواد کافئین دار برای زنان باردار خطرساز نیست و منجر به سقط جنین و زایمان زودرس نخواهد شد. در بانوان نوشیدن قهوه احتمال ابتلا به سرطان رحم و سرطان تخمدان را کاهش میدهد. مصرف زیاد قهوه باعث بی اختیاری ادرار در زنان میشود.
خواص قهوه تلخ برای مردان
مصرف روزانه قهوه در مردان باعث افزایش قوای جنسی میشود. البته مردانی که به دیابت مبتلا هستند از این جریان مستثنی هستند و کافئین در کاهش ناتوانی جنسی آنها نقشی ندارد. همچنین مصرف قهوه در مردان باعث کاهش ابتلا به سرطان پروستات میشود.
خواص قهوه سبز
یکی از معمولترین روشهای لاغری استفاده از قهوه سبز میباشد. عصاره قهوه سبز می تواند باعث کاهش وزن شود اما به تنهایی نمیتواند موثر باشد و باید در کنار رژیم غذایی مناسب به همراه ورزش باشد. از دیگر خواص قهوه سبز افزایش متابلیسم، کاهش اشتها، بهبود گردش خون و کاهش جذب خون میباشد.
تا اینجا با خواص قهوه آشنا شدیم اثر آن را بر سلامتی بررسی کردیم اما مصزف بیش از حد قهوه مضرراتی را به همراه دارد:
- افزایش اضطراب و فشار خون
- کاهش خواب
- ایجاد مشکلات گوارشی و تکرر ادرار
- اختلالات عصبی
- افزایش خونریزی
بنابراین در مصرف قهوه باید دقت کرد و در خوردن آن باید تعادل را رعایت کنیم.